Praktično usposabljanje na Portugalskem

Praktično usposabljanje na Portugalskem

V soboto, 10.3.2018, se nas je 5 dijakov in 2 profesorja odpravilo na Portugalsko. Tam smo dijaki opravljali delovno prakso v različnih podjetjih.

Razdeljeni smo bili v različna podjetja - podjetje Branor, ki se ukvarja z zavarovalništvom, proizvodno podjetje Fento ter računovodsko podjetje Paula Azevedo.

Opravljali smo različne naloge, predvsem pa smo knjižili račune in vplačila strank, pri čemer se portugalski konti zelo razlikujejo od naših.

V spominu so nam najbolj ostali konti davka, ki so se od našega vstopnega davka (konto 160) in izstopnega davka (konto 260) razlikovali po številki 2433131.

Poleg knjiženja smo tudi tiskali dokumente in jih arhivirali v registratorje po datumih, nekateri pa so sprejeli tudi nekaj strank.  Drugi so v excelov dokument vpisovali zaposlene njihovega podjetja in številko njihovega zdravstvenega zavarovanja, izdane čeke, njihov datum ter znesek.

Poleg dela smo si ogledali tudi 4 njihova mesta in sicer Brago, kjer smo tudi bivali, prestolnico Lizbono, Porto in mesto ob obali, Viana do Castelo.

Na ogledih smo se zelo zabavali, ob enem pa izvedeli tudi marsikaj zanimivega. Ljudje na Portugalskem, s katerimi smo imeli opravka, so bili do nas zelo prijazni, opazili pa smo, da so kot narod zelo sproščeni in uživajo počasen ritem življenja.

Za nas je bila to nepozabna izkušnja, ki se jo bomo še dolgo z veseljem spominjali.