7 alpskih držav – 70 predanih mladih – 10 različnih šol - en duh

7 alpskih držav – 70 predanih mladih – 10 različnih šol - en duh

YPAC na kratko

Mladinski parlament Alpske konvencije - YPAC je bil ustanovljen na pobudo profesoric avstrijske srednje šole Akademisches Gymnasium iz Innsbrucka v sodelovanju s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije. Alpska konvencija je mednarodna pogodba med osmimi alpskimi državami in Evropsko unijo, katere cilj je varstvo in trajnostni razvoj Alp. Podpisale so jo vse alpske države (Avstrija, Francija, Nemčija, Italija, Liechtenstein, Monako, Švica in Slovenija) ter Evropska unija v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

YPAC združuje mlade iz sedmih alpskih držav in različnih alpskih območij. Namen YPAC-a je, da mladi dobijo vpogled v parlamentarne strukture in izkušnjo delovanja parlamenta, preko razprave o aktualnih temah v povezavi z alpskimi regijami. Poleg tega je YPAC tudi platforma za kulturno izmenjavo in mreženje med mladimi.


 

Seje YPAC potekajo enkrat letno, v organizaciji tedna pa se izmenjujejo sodelujoče šole. Pretekla zasedanja parlamenta so potekala v mestih: Innsbruck, Maribor, Merano, Rosenheim, Herisau / Trogen, Vaduz, Sonthofen, Chamonix, Kamnik in Bassano del Grappa. YPAC 2020 v Rosenheimu je bil zaradi omejitev korone odpovedan. YPAC-a 2021 in 2022 pa sta potekala virtualno.

Posebej smo ponosni, da bo marca 2024 zasedanje YPAC potekalo v Kamniku, ravno v času, ko Slovenija predseduje Alpski konvenciji.

 

V okviru YPAC tedna, ki bo tokrat potekal od 6. do 10. marca 2023 v Sonfhofnu, bodo

mladi razpravljali o kakovosti življenja v Alpah.

Letošnja krovna tema Kakovost življenja v Alpah, je razdeljena v štiri podteme; Turizem

Družbeno sobivanje, Okoljski izzivi in Kultura življenja.

 

Ekipo naše šole bodo na YPAC tednu zastopali Sara Muršak, članica predsedstva, Eva Lončar in Tijana Milošević, predsednici komiteja, Eva Burger in Kim Osenar kot članici medijev ter Tjaša Bartol, Jaka Rudolf Vučković, Žan Gerič in Mykhailo Olishevskyi kot člani posameznih komitejev pod mentorstvom profesoric Gabi Dernulovec in Rafaele Kožlakar.

Priprave na YPAC teden potekajo že nekaj časa. Štirinajstega februarja smo na naši šoli gostili ekipo YPAC iz II. Gimnazije Maribor in gospoda Tomaža Miklavčiča z Ministrstva za naravne vire in prostor ter skupino, ki nam je predstavila povzetke raziskave o kvaliteti življenja v Alpah, kar nam bo prišlo prav na samem zasedanju.

Udeležencem YPAC tedna je zagotovo mar za prihodnost Alp, želimo, da se tudi razmere v Alpah izboljšajo in imajo naslednje generacije zagotovljeno lepo prihodnost.

 

O YPAC-u na FB:
YPAC – četrtič
YPAC - prvič