DOBRO JUTRO – DOBER TEK

DOBRO JUTRO – DOBER TEK
Opažamo, da dan današnji vedno manj ljudi, še predvsem pa to velja za najstnike, zjutraj poje zdrav obrok, ki bi jim dal moči za vse izzive novega dne. Zato smo se dijaki in profesorji Gimnazije in Srednje Šole Rudolfa Maistra Kamnik odločili, da že drugo leto zapored priredimo dogodek, na katerem prestavljamo tradicionalni slovenski zajtrk. Prav tak, kot so ga uživale naše babice in dedki pred prihodom globalizacije in hitrega, stresnega načina življenja, v katerem nam pogosto zmanjka časa za jutranji obrok. Tudi sam sem se udeležil današnjega dogodka v šoli, in ko sem pozneje med odmorom sedel v lokalu čez cesto in gledal pajdaša Lenarta, ki je zjutraj malo dlje poležal, potem pa naglo goltal svoj sendvič, da ga niti prežvečiti ni utegnil, sem bil srečen, da sem se zjutraj obilno in zdravo najedel. Kaj pa pravzaprav je tradicionalen slovenski zajtrk, se vprašate? No, dovolite, da vam pojasnim. To je zajtrk, ki ga sestavljajo lokalne, ekološko pridelane dobrote. Dijaki smo si danes zjutraj lahko postregli z bogatim naborom suhega in svežega sadja, domače salame, različnih vrst kruha, medu, marmelade in namazov, ob tem pa so pili mleko ali čaj. Po besedah organizatorice dogodka, profesorice Erike Zabret, je bil namen dogodka seznaniti mlade z lokalnimi pridelovalci in ekološko pridelano hrano. Že lanski, premierni dogodek je bil neverjetno uspešen, letos pa je bila udeležba še večja. Upam, da bo tradicionalni slovenski zajtrk postal tako tradicija naše šole kot tudi naših dijakov. (Galerija; Foto: Anja Kosmač, GSŠRM PRESS)

Besedilo: Dan Menaše, GSŠRM PRESS

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Namen dneva slovenske hrane projekta TSZ in je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja.

Lani smo prvič dogodek obeležili tudi pri nas in se zaradi dobrih odzivov odločili, da dogodek postane tradicionalen.