Javno opazovanje na Zapricah - 12. avgust - Kamfest

Javno opazovanje na Zapricah - 12. avgust - Kamfest

RAK - Raziskovalno Astronomski Krožek Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra vas skupaj s kamniškimi astronomi po letu "premora" zaradi epidemije ponovno vabi na poletno opazovanje nočnega neba v okviru festivalskega dogajanja Kamfest.

 

Na začetku dogajanja bo nad obzorjem še Sonce, ki bo sicer zašlo nekaj po 20. uri, a si bomo najbolj zgodnji pred tem morda lahko ogledali tudi nekaj dogajanja na naši zvezdi - kak izbruh s površine in tudi kako pego, ki so se po dolgem zatišju na Sončevi površini končno začele spet pojavljati v nekaj večjem številu. Istočasno bomo lahko opazovali tudi že tanek Lunin srp, kmalu po zaidu Sonca pa bomo lahko na večernem nebu opazili še "Večernico" - Venero. Na nasprotni, vzhodni strani neba bomo poiskali Jupiter s svojimi štirimi največjimi lunami in najbrž spet glavno atrakcijo večera - Saturn, ki vedno navduši opazovalce s svojimi "obroči". Poleg teh si bomo morda lahko ogledali še kako meglico, zvezdno kopico ali galaksijo poletnega nočnega neba. Morda pa nam uspe, da vmes ujamemo tudi katerega izmed poletnih utrinkov iz roja Perzeidov in še kaj...

 

Opazovanje bo v primeru lepega vremena na travniku pri muzejskih kaščah ob gradu Zaprice v četrtek, 12. avgusta 2021, od 19.00 dalje. Da ne bomo preveč motili dogajanja v gradu Zaprice (v istem času bo tam potekal tudi koncert), obiskovalce vljudno prosimo, da se na opazovanje odpravijo peš (parkirišča so sicer na voljo pri OŠ Toma Brejca, pri športni hali in še kje...).

 

Vabljeni!