Na izmenjavi v Nemčiji

Na izmenjavi v Nemčiji

Življenje se končno vrača v stare tire, a kaj, ko večina naših dijakov sploh ne more vedeti, kako intenzivno smo na GSŠRM živeli do vdora korone. V zadnjem mesecu pa stvari začenjajo dobivati živahnejše barve in naboj, ena teh je tudi izmenjava z Nemčijo.

 

Dodajamo nekaj mnenj in pozdravov nemškega profesorja in vrstnikov, gostiteljev naših dijakov na izmenjavi:

 

 

 

Prvo javljanje

 

Drugo javljanje

 

Tretje javljanje
Tretje javljanje

Iz Nemčije še vedno dežujejo le fotografije.  Ob njih si predstavljamo (ob porciji faušije, selbsverstädlich!), da so se pomerili na turnirju poezije, ki je prerasel v dionizične dimenzije, zato jih lokalni vinogradniški mogotec povabil na vrt svoje vile, kjer najprej prejmejo teoretična znanja o škodljivosti uživanja tega, kar bo sledilo na ogledu v podzemlju. Ja, in tam so lahko res le hrepeneče zrli v sodarsko pohištvo, polno čudne tekočine, skorajda renskega zlata. Že iz imena mesta, v katerem se naši dijaki nahajajo, Neustadt an der Weinstraße, lahko uganemo osrednjo gospodarsko panogo tega območja.  Ubogljivost naših Maistrovih borcev je bila poplačana, saj so si, kot priča stopniška dokumentacija, ob zaključku zaslužili sladoled. Ugodne posledice sladolednega uživanja so se pokazale tudi naslednji dan, saj nihče ni imel mačka, lahko pa so imeli opico, in to tako, ki ti, če v njeno lobanjo vtakneš svojo glavo in podrgneš ogledalo, razkrije možnost samorefleksije … kakor koli,  več o tem bo povedal Izak, če se sploh še vrne.

Ich hab’ mein Herz in Heidelberg verloren, bi si lahko požvižgavali naslednjega dne, saj so to očarljivo univerzitetno mesto prekorakali od zgoraj, od spodaj in počez. Poleg vsega imajo ves čas srečo tudi z vremenom, tako toplo je, da se prileže celo nagajiva sapica, ki zaveje od reke Neckar in razmrši lase našima profesoricama.

 

Galerija – Na izmenjavi v Nemčiji

 

 Drugo javljanje

Vse kaže, da so naši dijaki na tujih tleh polno zasedeni, zato nam poročajo samo v slikah in le ugotavljamo lahko, kaj tam počnejo. A kakor koli, povsem jasno je, da niso lačni in prepuščeni sami sebi ali betonski džungli. Očitno so se do dobra okrepčali na tradicionalnem večeru staršev, dan pa zaključili športno s turnirjem v bowlingu. Ker nam niso zaupali končnega izida, predvidevamo, da so jih nemški vrstniki namahali, kar pa so jim naši odpustili takoj, ko so lahko po šoli in ogledu tirov družno nahranili komarje na lesenem pomolu in si podali roke na poti čez žabjo mlako. Ne boste verjeli – v Nemčiji še vedno gojijo dobro staro igro gnilo jajce, vsaj tako je videti na travnato sedeči fotografiji in dvomimo, da je šlo za aplikacijo. A ker je tudi vsega dobrega enkrat dovolj, so se za konec šli še solit!

 

Galerija – Na izmenjavi v Nemčiji

 

 Prvo javljanje

16 dijakov GSŠRM se v soboto zvečer v družbi profesoric nemščine z avtobusom odpelje v Mannheim. Menda je avtobus poln, a še vedno imajo dovolj prostora, da noč prespijo v pozah, ki dovoljujejo občudovanje vezalk. Nemška realnost je v javnem prevozu še vedno zelo previdna, zato pridejo v Neustadt omaskani. Spoznajo svoje vrstnike z gimnazije Kurfürst Ruprecht, nedelja je nato dan z njihovimi družinami, ki jih popeljejo na zeleno gričevje, spoznajo pa tudi pravi nemški žar, seveda s klobasicami. O tem fotodokumentacija žal molči.

Ponedeljek je dan za šolo in mesto. Alles auf Deutsch! Z zanimanjem sledijo pouku, oko jim pritegne tudi svojevrstna pipa v umivalniku. Neustadt je očarljivo mesto, potep z vrstniki pa je zanimiv tudi za profesorice, ki s svojimi zadovoljno pokramljajo pod senčniki na mestnem trgu.

Fotografije povejo še več. O večeru in nadaljevanjih poročamo jutri.

Tschüss bis morgen!

 

Galerija – Na izmenjavi v Nemčiji

Galerija – Na izmenjavi v Nemčiji

Na izmenjavi v Nemčiji
Na izmenjavi v Nemčiji
Na galerijo »