Okusno, zabavno in poučno

Pred pustom smo na naši šoli organizirali prav posebno kuharsko delavnico, kjer smo z dijakinjami pripravili okusne miške. Po preverjenem receptu smo testo skrbno zamesili, jih spekli do zlato rjave popolnosti in na koncu posuli s sladkorjem v prahu. Seveda pa ni šlo le za kuhanje – ob delu smo se tudi zabavali, snemali kratek film in si izmenjali kuharske nasvete.
Kuharska delavnica ni bila le priložnost za spoznavanje tradicionalnih pustnih dobrot, ampak tudi za druženje in ustvarjanje prijetnega vzdušja. Vonj po sveže pečenih miškah je preplavil prostor, nasmehi na obrazih pa so dokazali, da smo uživali v vsakem trenutku.
Vabilo na naslednjo kuharsko delavnico
Ker je bila delavnica uspešna, z veseljem napovedujemo naslednjo! V začetku aprila bomo ponovno zavihali rokave in pripravili novo kulinarično presenečenje. Vabimo vse dijake, ki jih veseli kuhanje ali bi se radi preizkusili v novih receptih, da se nam pridružijo.
Kaj bomo kuhali? Naj za zdaj ostane skrivnost – obljubim pa, da bo slastno! Prijave zbiramo do konca marca v kabinetu št.88, zato pohitite in si zagotovite svoje mesto.
MIŠKE
Sestavine:
1 jajce
1 žlička ruma
1 lonček jogurta (180 g)
1 žlička drobno naribane limonine lupinice
60 g sladkorja v prahu
200 g moke (2 lončka)
1 ščepec soli
0,5 vrečke pecilnega praška
olje za cvrenje
sladkor v prahu za posip
Postopek:
V skledi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, rum, limonino lupinico in jogurt. Nato dodamo sladkor v prahu, moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo brez grudic. Pustimo, da testo počiva 30 minut. V večjem loncu segrejemo olje na 180 ºC (če nimamo termometra, si lahko pomagamo tako, da v olje potopimo ročaj lesene kuhalnice. Olje je dovolj vroče, ko se okoli ročaja začnejo delati mehurčki). Vzamemo jušno žlico in jo za nekaj sekund potopimo v segreto olje. Z žlico nato zajamemo testo in ga položimo v olje. Z naoljene žlice bo testo zlahka samo zdrselo. Miške v olju cvremo postopoma. Ko se zlato rjavo ocvrejo na eni strani, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in preložimo na krožnik, ki smo ga obložili s kuhinjskimi brisačkami. Pustimo, da se odvečno olje odcedi. Še tople miške serviramo na velik krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo. |