Polarni sij nad kamniškim nebom

Polarni sij nad kamniškim nebom

V petek, 10. maja 2024, smo bili tudi v naših krajih priča polarnemu siju - pojavu, ki je povsem običajen v območjih okrog zemeljskih polov, v naših geografskih širinah pa je izjemno redek.

Polarni sij je posledica Sončevega vetra (to so predvsem protoni in elektroni), ki nastane ob močnejših izbruhih snovi s površja Sonca. Del te snovi pade nazaj na Sonce, del pa zapusti njegovo površje. Če je bil izbruh usmerjen proti nam, približno tri dni kasneje lahko oplazi tudi Zemljo. Zemlja s svojim magnetnim poljem vpliva na naelektrene delce (torej Sončev veter) in ga delno preusmeri mimo Zemlje oz. njenih polov. Ti delci pa na robu atmosfere (na višinah okrog 100 km) naletijo na redke molekule ozračja in jim predajo svojo energijo, molekule pa le-to oddajo naprej v obliki svetlobe - polarnega sija.

Tokrat smo tudi nekateri RAK-ovci opazovali polarni sij, ki je bil za naše kraje res izjemno močan. Ta je bil posledica izjemno močnega izbruha na območju skupine Sončevih peg AR3664, katere velikost je bila približno petnajstkrat večja od naše Zemlje. O njeni razsežnosti se lahko prepričamo na fotografiji, ki jo je napravil Miha Bogataj iz 3.a.

Polarni sij se je pojavil okrog desete zvečer kot zelo izrazita rdeča svetloba nad severnim delom neba. Pas svetlobe se je raztezal nekje od krvavških hribov pa daleč do severovzhoda, segala pa je visoko in je pojemala proti zenitu. Spreminjala je svojo jakost in se občasno kazala tudi v obliki nekakšnih širokih navpičnih žarkov oz. pasov. Glavnina dogajanja je trajala približno uro, ko je sij skoraj izginil in ga je bilo na oko že težko opaziti. Okrog pol ene zjutraj smo dočakali še en močnejši "val", a so kake pol ure kasneje oblaki nad Kamnikom žal povsem prekrili nebo in končali enkratno predstavo, ki nam jo je pripravilo Sonce. Za spomin pa je ostalo nekaj naših fotografij...

 

 

GALERIJA (Foto: L. V., Manca Pristavec in Miha Bogataj oba iz 3.a ter Zala Vrankar iz 1.b):