Novice
- Z nasmehom do ušes 4. februar 2025
- Srebrno priznanje za Izkušenega bobra 3. februar 2025
- Prekmaš 30. januar 2025
- Dvoranski nogomet v živo 27. januar 2025
- Film KDO JE RUDOLF MAISTER na televiziji 24. januar 2025
- AstroMaister 24. januar 2025
Prekmaš

Ponovno smo kuhali. Tokrat bolj posebno jed. Oglejte si recept in posnetek.Naslednja kuharska delavnica bo v petek, 7. 2. 2025.Vabljeni! |
FIŽOLOVA JUHA Z JABOLKI – PREKMAŠ
Prekmaš je tradicionalna slovenska kmečka jed, ki izvira iz okolice Kamnika. Ta preprosta jed je pripravljena iz jabolk in fižola ter zabeljena z nekaj maščobe in začimb. Ponekod jedi po želji primešajo še prepražene ocvirke.
Jabolka skuhamo do mehkega in jih primešamo kuhanemu fižolu, nato jed zabelimo in začinimo.
Serviramo kot samostojno jed na žlico.
V preteklosti je bila jed značilna za celotno alpsko podeželje.
SESTAVINE:
Št. Oseb: 6
- 250 g suhega fižola
- 2 lovorjeva lista
- 2 žlici olja
- 100 g masla
- 1 čebula
- 2 žlici moke
- 1 kavna žlička soli
- 3 jabolka
- 2 žlici sladkorja
- 1 kavna žlička cimeta,
- ščep popra
PRIPRAVA:
Čez noč namočimo fižol, da nabrekne. Odlijemo vodo in fižol stresemo v primerno kozico. Zalijemo z 1,25 L vode, solimo, dodamo lovorjev list in fižol kuhamo do mehkega.
Posebej v manjši količini vode skuhamo olupljena in na krhlje narezana jabolka s sladkorjem in cimetom. Ko so mehka jih rahlo pretlačimo in dodamo kuhanemu fižolu.
V ponvi na olju in maslu prepražimo čebulo, dodamo malo sladkorja, da počasi karamelizira. Nato dodamo še moko, jo popražimo in vse skupaj zalijemo z malo hladne vode. Ko postane zmes homogena jo prilijemo v kozico k jabolkom in fižolu.
Jed po okusu popopramo in dosolimo.
Postrežemo kot samostojno jed na žlico.
Fižol čez noč namočimo.
V kozici skuhamo fižol do mehkega.
Olupljena jabolka narežemo na krhlje.
Jabolka zalijemo z vodo in jih skuhamo.
Jabolka osladkamo.
Dodamo cimet.
V ponvi segrejemo malo olja.
Dodamo maslo.
Drobno narežemo čebulo.
Čebulo popražimo na maščobi.
Dodamo žlico sladkorja.
Dodamo žlico moke in prepražimo.
Fižol, jabolka in prepraženo čebulo zmešamo skupaj. Malo povremo in začinimo s soljo in poprom po okusu. Jed ja pripravljena.
Dober tek!