Dijaki na izmenjavi v Nemčiji

Dijaki na izmenjavi v Nemčiji

Izmenjava z nemško šolo v Neustadtu

Lepo je spoznavati nove dežele, nove prijatelje. Tako smo učenci 2. letnikov za slab teden zapustili z gorami obdan Kamnik ter se odpravili na izmenjavo v z vinogradi obdano nemško mesto Neustadt, iskat nove dogodivščine. Te so bile drugačne, kot bi jih doživeli kot navadni turisti, saj so nam vrata domov odprle družine dijakov in je vsak izmed nas doživel malo drugačno izkušnjo.

Svoje popotovanje smo začeli v soboto, 21.9.2019. Po deseturni vožnji smo se končno pripeljali v Neustadt, kjer so nas že čakali nemški dijaki. Zapustili smo slovenske prijatelje ter se z novimi družinami odpeljali domov. Vendar ni bilo časa za počitek, saj smo nekateri obiskali tamkajšnji festival piva, ki je za prebivalce dobrodošla sprememba pri vseh festivalih vina, značilnih za njihovo regijo.  Naslednji dan je bil namenjen sprostitvi in spoznavanju novih ljudi. Nekateri so se odpravili v bližnja mesta in celo čez mejo v ne tako oddaljeno Francijo, drugi pa so dan preživeli ob bowlingu, obisku zabaviščnega parka ali pohajkovanju po gozdu.

V ponedeljek so nam nemški dijaki predstavili Neustadt, popoldne pa smo se peš odpravili do Wasserwerk Ordenswald, kjer črpajo vodo, jo prečistijo ter potem pošljejo v omrežje, ki oskrbuje mesto Neustadt in okoliška mesta.

Naslednji dan smo se z vlakom odpeljali v mesto Heidelberg, ki se ponaša z najstarejšo univerzo v Nemčiji in tretjo najstarejšo v Evropi. Tam smo se najprej povzpeli na grad Heidelberg, od koder smo občudovali krasen razgled na mesto, reko Neckar ter sončno pobočje nad njo, kjer zaradi blage klime uspevajo eksotična drevesa, med njimi pa se vije t.i. filozofska pot. Mnogi učenjaki so med svojim sprehodom po tej poti prišli do novih spoznanj. Nato smo se odpravili do začetne točke našega ogleda po mestu. Sledil je krajši voden ogled mesta, za nemške dijake v nemščini, za nas pa v angleščini. Na poti smo si ogledali Hauptstraße oziroma Glavno ulico ter čudoviti kamniti most, pred katerim stoji Mandrill, kip opice, ki simbolizira grdoto, lahkomiselnost in nečimrnost. Kljub temu pa je bronasti kip za turiste priljubljen motiv za fotografiranje. Ogledali smo si tudi dve cerkvi, katoliško in protestantsko. Na zidu slednje so našo pozornost pritegnili odtisi prest, kjer so že v 17. in 18. stoletju spoštovali pravice potrošnikov, saj so le-ti lahko na zidu preverjali velikost prest in s tem poštenost tamkajšnjih pekov. Po ogledu smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za kosilo ter pohajkovanje po mestu, nato pa se odpeljali nazaj v Neustadt.

Zadnji dan smo preživeli v šolskih klopeh, kjer smo sledili pouku v nemščini. Presenetilo nas je, da na njihovi šoli nimajo petminutnih odmorov med urami, le dva petnajstminutna odmora za malico, ki jo dijaki sami prinesejo od doma. Dijaki pri pouku ves čas aktivno sodelujejo, debatirajo ter svoja mnenja argumentirajo. Pri večini predmetov ne pišejo veliko, zato s seboj ne nosijo celih kupov zvezkov, kar smo jim močno zavidali.

Zvečer smo slovenski dijaki pripravili predstavitev za starše o Sloveniji, Kamniku ter naši šoli – seveda v nemščini. Po predstavitvi pa je sledila manjša pogostitev, ki so jo pripravili starši.

Naslednje jutro je prišel čas za odhod domov. S težkim srcem smo se poslovili od naših nemških gostiteljev ter se odpeljali proti domu. Na izmenjavi smo zelo uživali, sklenili smo nova prijateljstva ter pridobili veliko izkušenj. Nestrpno že pričakujemo junij, ko bodo nemški prijatelji prišli k nam.

Lara Vettorazzi, 2. Č