Ekskurzija v Krško, Kostanjevico na Krki in Krakovski pragozd

Ekskurzija v Krško, Kostanjevico na Krki in Krakovski pragozd

V petek, 1. aprila, na ekološki dan naše šole, smo z ITS4 (mnogo odtenkov zelene) obiskali Dolenjsko. Po dveh urah vožnje smo končno zagledali dolenjske ravnine in gričevja, prekrita s sadovnjaki in vinogradi. Naša prva destinacija je bilo podjetje Gen-i, kjer nas je toplo sprejel z entuziazmom prežet znanstvenik. Najprej smo se na interaktiven način podučili o vplivu različnih virov energije na globalno segrevanje. Razredi smo se pomerili v ekološkem izzivu: Kako z vplivi na pet področij najbolj učinkovito zmanjšati globalno segrevanje (zmagal je 2. č ☺).  Uporabili smo podnebni kalkulator, ki ga je razvila ameriška univerza MIT (preizkusite ga lahko tudi vi, s klikom na spodaj priloženo povezavo). Strokovnjak nas je opozoril na učinkovitost jedrskih elektrarn in na njihovo brezogljično prihodnost. Sledil je ogled razstave o učinkovitosti raznih načinov pridobivanja elektrike in izvajanje eksperimentov. Najbolj so nas navdušili poskusi, ki jih je kot prvi izvedel Nikola Tesla.

Po ogledu Gen-ija smo se odpeljali do "slovenskih Benetk" – Kostanjevice na Krki, kjer smo imeli dovolj časa za sprehod, malico in igro taroka ☺. Naša zadnja točka ogleda je bil Krakovski pragozd, kjer smo spoznali prijaznega gospoda, ki nam je obrazložil zgodovino in biologijo tega edinstvenega naravnega ekosistema. Uživali smo ob zvokih narave in prelepi kulisi. Za konec pa smo se odpeljali do drugega najdebelejšega hrasta v Sloveniji, z imenom Cvelbarjev dob. Dob je edini avtohtoni hrast, ki si je za svoj dom izbral močvirna in občasno poplavljena rastišča. S prsnim obsegom 7,5 metra je drugi najdebelejši dob v Sloveniji. V višino meri 33 metrov, njegova prostornina pa naj bi obsegala 65 m3. Veličastno drevo naj bi lani praznovalo 300 let.

Polni novega znanja smo se usedli na avtobus in se odpeljali proti domu. Vreme nam je bilo kljub slabi napovedi naklonjeno. Ob odkrivanju naravoslovnih značilnostih naše dežele smo zelo uživali.

Veselimo se že tudi petka, 22. aprila 2022, ko si bomo na Dan Zemlje v Ljubljani ogledali vodeno razstavo Na vroči strani Alp - življenje v času podnebnih sprememb in na konkretnem prikazu ozavestili posledice podnebnih sprememb za pokrajine, naravo in življenje ljudi v Sloveniji.

Podnebni kalkulator MIT: https://enroads.climateinteractive.org/scenario.html?v=22.4.0&lang=sl

Galerija – Ekskurzija v Krško, Kostanjevico na Krki in Krakovski pragozd

Ekskurzija v Krško, Kostanjevico na Krki in Krakovski pragozd
Ekskurzija v Krško, Kostanjevico na Krki in Krakovski pragozd
Na galerijo »