Festival Brati gore

Festival Brati gore

Generalna skupščina Združenih narodov je 11. december razglasila za MEDNARODNI DAN GORA. Po mnogih krajih alpskega sveta se na ta dan odvijajo  dogodki, ki opozarjajo na pomen gora za življenje, ohranjanje biotske raznolikosti ter varovanje in trajnostni razvoj gorskih območij. Na območju gora živi kar 12 % svetovnega prebivalstva.

Alpska konvencija je pred osmimi leti prvič organizirala festival BRATI GORE, s katerim spodbuja dogodke, ki združujejo predanost goram in ljubezen do literature. Ob mednarodnem dnevu gora ga organizirajo knjižnice, šole in planinska društva, saj festival povezuje ljudi, ki imajo radi oboje - knjige in gore. Bralci, avtorji, gorniki in umetniki širom Alp se srečujejo v debatah o podobnih vprašanjih, ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature ali prosto prisluhnejo mislim, ki se rojevajo visoko nad morjem.  

Festival Brati gore zdaj že tradicionalno prirejamo tudi na GSŠRM Kamnik z literarnimi večeri, razstavami, predstavitvami in pogovori. Letos smo gostili Marijo in Andreja Štremflja, prvi zakonski par, ki je skupaj osvojil Mount Everest. Predstavila sta svojo knjigo Objem na vrhu sveta in spregovorila o veličini, tveganjih, odrekanju in lepotah alpinizma, predvsem pa o vlogi žensk, ki »tam zgoraj« podirajo meje in skoraj dobesedno premikajo gore, kar je tudi tema letošnjega festivala. Sledila ji je tudi tokratna razstava, ki ponuja niz portretov Slovenk, ki premikajo meje mogočega 8000 metrov visoko in še višje.

Dogodek so obiskali dijaki in profesorji naše šole ter prijatelji gora, med njimi nekaj tistih, ki tudi sami osvajajo osemtisočake. S svojo udeležbo sta nas razveselila kamniški župan Matej Slapar ter gospa Blanka Bartol z Ministrstva za okolje in prostor, vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru Alpske konvencije, ki je med drugim najavila dogodek v letu 2024, ko bomo GSŠRM in Kamnik organizatorji mednarodnega dogodka – srečanja Mladinskega parlamenta Alpske konvencije (YPAC).

Galerija – Festival Brati gore

Festival Brati gore
Festival Brati gore
Na galerijo »