KOLAČKI BREZ JAJC, GLUTENA IN LAKTOZE?

KOLAČKI BREZ JAJC, GLUTENA IN LAKTOZE?
Da, tudi takšne lahko pripravimo! In da so po vrhu vsega še nadvse slastni, so nam dokazale Alenka, Helena in Danijela, tri spretne mladenke, ki v naši kuhinji pridno vihtijo kuhalnico, sekljajo, režejo, drobijo, ropotajo s pekači in nas ob vseh večjih dogodkih razvajajo s čudovitimi sladicami.

Z novim šolskim letom bodo lahko še veliko bolj kot doslej razveseljevale vse tiste, ki morajo zaradi zdravstvenih težav uživati dietno hrano. Kuhinja GSŠRM Kamnik je namreč ena prvih šolskih kuhinj, ki se ponaša z novo pridobitvijo – ločenim specialnim delom kuhinje, v katerem bomo pripravljali le dietne obroke.

Preureditev kuhinje je potekala v času poletnih počitnic, svetla dietna kuhinjica pa daje vtis pravega gurmanskega laboratorija. V njej so poleg delovnih površin, štedilnika in pečice tudi posebne omare za ločeno shranjevanje sestavin, potrebnih za pripravo dietne hrane. S tem bomo lahko resnično zagotovili pripravo hrane po predpisanih protokolih ter ponudili zdrave in okusne obroke, kar bo razveseljevalo male in velike uživalce dietne hrane.


Vodja kuhinje s svojo »dietno ekipo« na otvoritvi dietne kuhinje

»Vsem, a še zlasti otrokom in mladostnikom, je zelo pomembno, da se njihovi obroki, še sploh, če jih uživajo v družbi, vsebinsko in po videzu čim bolj podobni tistim na sosednjih krožnikih,« je povedal Matej Košir, vodja kuhinje. Priprava hrane v ločeni kuhinji bo namreč omogočala prav to, da bodo jedilniki čim bolj enotni, le sestavine in postopki priprave se bodo razlikovali glede na vrsto diete. Delež otrok in odraslih z zdravniško predpisanimi dietami narašča, za pripravo hrane je poleg potrebnih sestavin in prostora treba imeti tudi posebna znanja, zato so v naši kuhinji poskrbeli za ustrezno izobraževanje zaposlenih. Ob otvoritvi kuhinje se nam je pridružila klinična dietetičarka, ga. Andreja Širca Čampa, ki je bila več kot 12 let zaposlena na Pediatrični kliniki v Ljubljani kot vodilna klinična dietetičarka, poleg rednega dela v dietni posvetovalnici pa je strokovno vodila tudi bolnišnično prehrano. Pred otvoritvijo naše dietne kuhinje je pripravila delavnico dietnih »cukrčkov«, ki so šli v slast tudi tistim, ki so jim diete španska vas. Zaradi skrbi, ki jo posvečamo pripravi dietne hrane na GSŠRM, pa pravi, da smo VZORČNA ŠOLA.

Delavnica s klinično dietetičarko Andrejo Širca Čampa na GSŠRM Kamnik

Še več o prehrani, alergijah, dietah si lahko preberete v intervjuju s simpatično nutricionistko za slovensko revijo na povezavi: https://www.liza.si/intervju/intervju-z-andrejo-sirca-campa-klinicno-dieteticarko/