Obisk Ferija Lainščka

Obisk Ferija Lainščka

V sredo, 1. decembra smo na že drugem dogodku iz niza Odprta avla na naši šoli v sodelovanju z založbo Beletrina gostili pisatelja in pesnika Ferija Lainščka. Za začetek so naši dijaki nastopili s prizorom iz dela Kurji pastir, in prav to Lainščkovo delo je bila tudi rdeča nit večera. Pisatelj nam je zaupal svoje doživljanje med nastajanjem tega romana in pot po odkrivanju svojih spominov. Sledil je odličen glasbeni nastop s Kreslinovo skladbo Daleč je moj rojstni kraj. Ko nam je gost zaupal, da ustvarjanje druge in tretje knjige tega avtobiografskega romana že poteka, smo se razveselili, da bomo slišali kakšen namig. Pa ga nismo. Razodel pa nam je, koga ima v mislih, ko piše – to niso bralci,  pač pa osebe, o katerih piše. Zamišlja si, kako bi to zgodbo povedali oni. Seveda se strinjamo, da bi vsakdo povedal malo drugače, saj vsak gleda s svojega zornega kota. Te misli smo premlevali ob poslušanju pesmi Namesto koga roža cveti v izvedbi nadarjenih pevcev naše šole in ob izjemni spremljavi skupine Before time. Na koncu smo se od poeta prekmurskih ravnic naučili še nekaj o njegovem narečju. Uporablja ga tudi v svojih delih, vendar samo po drobcih, saj, kot pravi sam, je tako ravno prava mera. Našim dijaškim umetnikom pa je svetoval, naj upoštevajo pesniško resnico, saj se le-ta ne more ponarediti, je večna, prenaša se iz roda v rod, odstira vrednote in boljše razumevanje.

Za impresivno organizacijo dogodka na šoli so zaslužne naše profesorice Jana Pertot Tomažič, Tanja Žavbi, Vesna Fabjan in profesor Matic Smolnikar.

»V svoje otroštvo lahko vstopim kadarkoli in kjerkoli. Pisatelj nisem postal zato, ker sem veliko bral, ampak zato, ker sem veliko poslušal. Danes vem, da so zgodbe najpomembnejše na tem svetu.« (Feri Lainšček)

 

Besedilo: Jerca Pirš Škoberne, VideoPRESS

Fotografije: Lana Drole, VideoPRESS

Galerija – Obisk Ferija Lainščka

Obisk Ferija Lainščka
Obisk Ferija Lainščka
Na galerijo »