Ogled Auschwitza

Ogled Auschwitza

Dijaki predšolske vzgoje in ekonomisti, ki so trenutno na delovni praksi v poljskem Krakovu, so se odpravili v muzej koncentracijskega taborišča Auschwitz. Muzej predstavlja spomin na ogromno žrtev, predvsem Judov, ki so bili zaprti, mučeni in umorjeni znotraj njegovih meja.

Celoten kompleks taborišča je razdeljen na več sklopov, od katerih vsak predstavlja drugačen vidik delovanja taborišča in nacističnega sistematičnega uničevanja (genocida) različnih skupin.

Glavni vhod v muzej označujejo zloglasna vrata Arbeit Macht Frei (Delo osvobaja), ki so ob prihodu zapornike prevarala, saj so bili prepričani, da so prišli nekam, kjer lahko najdejo mirno življenje in delo.

Znotraj muzeja so številne ohranjene hiše, plinske komore, krematoriji in drugi objekti, ki so bili nekoč del taboriščne infrastrukture. Na ogled so tudi bivalni prostori zapornikov.

Razstave vsebujejo artefakte, fotografije in osebne stvari žrtev, ki ponujajo vpogled v njihovo vsakdanje življenje in številne tragedije, ki so se tam pripetile.

Eden izmed srhljivejših oddelkov je blok 11, znan kot "blok smrti", kjer so bili zaporniki podvrženi različnim oblikam kaznovanja in usmrtitev, vključno s stoječimi celicami in celicami, ki so bile namenjene za stradanje zapornikov.

Celoten ogled muzeja je spremljala težka atmosfera, vendar je bil kljub temu zelo zanimiv in prinesel veliko novih vpogledov in znanja o zgodovini druge svetovne vojne.

Sorodna članka: Dvojezični vrtec Big Ben na Poljskem in ERASMUS + Krakov, Poljska