Svetovni dan filozofije 2021

Svetovni dan filozofije 2021

Kot vsako leto tudi danes, tretji četrtek v novembru, obeležujemo Unescov svetovni dan filozofije. Ekskurzijo v Trst, kjer tradicionalno praznujemo skupaj z dijaki in profesorji z Državnega liceja s slovenskim učnim jezikom A. M. Slomšek, smo preložili na pomlad. Danes ob 14.30 bomo v šolskem parku nad igriščem zasadili drevo ginko biloba. Naj permski trdoživnež postane naš simbol upanja, življenja in spoznanja. Izraža naj naše prepričanje, da se bo svet rešil ekološke in družbene pogube le, če bo vztrajal pri svobodi, pri dobrem, lepem, resničnem in pravičnem, pri tradicionalnih vrednotah naše kulture.

 

Zraven bomo zakopali časovno kapsulo s sporočili upanja letošnjih GSŠRM filozofov in njihove mentorice z naročilom, naj se jo odkoplje čez 50 let in sporočila prebere takratnim dijakom in njihovim profesorjem.

Vabljeni v šolski park nad igriščem danes ob 13.30.

 

 

 

Filozofija v antropocenu
- etika in okoljska pismenost -

UNESCOV svetovni dan filozofije 2021

Vpliv človekove dejavnosti na okolje je tako velik, da je sprožil novo geološko dobo, imenovano »antropocen«. Podnebne spremembe in posledične poplave ter požari s sušo, onesnaženost z mikroplastiko, izgube habitatov – vse te naravne katastrofe so žal postale del našega vsakdana, ki je zaradi tega za milijone ljudi čedalje bolj negotov, dobrobit prostoživečih živali pa je močno ogrožena. Toda kljub tem vsem znanim dejstvom svet in države ne ukrepajo v zadostni meri. Zato se je nujno vprašati, kaj lahko kot odgovorne državljanke in državljani naredimo, da bomo k vprašanju okoljske krize, ki jo povzroča človek, pristopili resneje in odločneje.

Poleg filozofov bo na osrednji prireditvi sodelovala tudi podnebna znanstvenica in Nobelova nagrajenka dr. Lučka Kajfež Bogataj.


Povezava na spletni dogodek http://www.danfilozofije.net/