Že šesto leto v družbi skupin iz 28 držav

Že šesto leto v družbi skupin iz 28 držav

Leto 2020 zaradi epidemije ni bilo prav nič "prijazno" niti do šolskih dejavnosti, kaj šele do kakih obšolskih. Kljub temu smo bili astronomi na GSŠRM tudi v tem času vendarle vsaj malce aktivni. Če že ne v živo ob teleskopih, pa smo zato tudi letos večkrat sodelovali v mednarodnem projektu Sally Ride EarthKAM. Projekt poteka pod okriljem ameriške vesoljske agencije NASA, "zagnala" pa ga je prva ameriška astronavtka Sally Ride.

Približno 400 kilometrov nad zemeljskim površjem že več kot dvajset let kroži Mednarodna vesoljska postaja - ISS. Na njej sta, poleg vse druge vrhunske merilne in opazovalne opreme, tudi dve digitalni fotokameri. Namenjeni sta fotografiranju različnih delov Zemljinega površja, NASA pa v okviru tega projekta nekajkrat na leto za nekaj dni nameni čas teh dveh fotokamer sodelujočim skupinam. Kamniški gimnazijci letos sodelujemo že šesto leto, nazadnje v družbi skupin iz še 28 držav po svetu.

Tudi naše letošnje (februar, september in november) fotografije so objavljene v galeriji (https://www.earthkam.org). Nekaj teh iz novembrskega termina je pred vami, najboljših iz terminov v prejšnjih letih pa si tudi lahko ogledate na šolski spletni strani oz. strani astronomskega krožka ...

Galerija – Že šesto leto v družbi skupin iz 28 držav

Že šesto leto v družbi skupin iz 28 držav
Že šesto leto v družbi skupin iz 28 držav
Na galerijo »