Kemijska popoldneva malo drugače

Kemijska popoldneva malo drugače

V sredo in četrtek, 11. in 12. maja, smo v kemijskem laboratoriju gostili študente Pedagoške fakultete iz Ljubljane, ki so izpeljali dve zanimivi delavnici.

V prvi so bile glavne zvezde sluzate jegulje – ribe glenavice, ki imajo izredno zanimiv način obrambe pred plenilci. Ob ugrizu plenilca se iz kože izločita dve vrsti proteinov, ki ob stiku z morsko vodo v trenutku tvorita gosto sluz, ta pa napadalcu onemogoča dihanje, ker zamaši škrge.  Dijaki so sintetizirali podobno polimerno sluz in ugotavljali kako količina dodane vode vpliva na njene lastnosti, kot so, lepljivost, viskoznost in elastičnost. Za kakšne namene bi jo uporabili sami, pa nam žal niso razkrili ...

V drugi  so dijaki preiskušali izgled in obnašanje različnih vlaken, bodisi naravnega ali sintetskega izvora. Vlakna so si ogledali pod mikroskopom, opazovali kako (če sploh) gorijo, kako se obnašajo v raztopinah raznih kemikalij ter opisali njihov izgled in mehanske lastnosti.

Obema delavnicama je bilo skupno to, da so morali sami načrtovati eksperiment – razmisliti o fizikalnih količinah, ki jih bodo opazovali, katere količine bodo morale ostati konstantne, katera bo neodvisna in katera odvisna spremenljivka,  da bodo dobili odgovor na svoje raziskovalno vprašanje.

Dijaki so se dobro odrezali, malo drugačno delo, kot so ga navajeni, pa jim je bilo zelo všeč.

S fakultete so nam obljubili, da se v prihodnjem letu lahko nadejamo še bolj aktivnega sodelovanja.

Galerija – Kemijska popoldneva malo drugače

Kemijska popoldneva malo drugače
Kemijska popoldneva malo drugače
Na galerijo »