Preglove plakete s tekmovanja iz kemije

Preglove plakete s tekmovanja iz kemije

Bron je zlitina bakra s kositrom, aluminijem, svincem, silicijem, železom, nikljem, manganom in berilijem. Kovali so ga že 3300 pr.n.št. na Bližnjem vzhodu, po njem se imenuje tudi obdobje zgodovine. Že rimski častniki so imeli trše bronaste meče namesto mehkejših železnih. Danes se bron uporablja v umetniške namene in za priznanje tretjega mesta – bronasto odličje. Kar 20 bronastih Preglovih plaket so letos osvojili naši dijaki na tekmovanju iz kemijskega znanja.

Srebro je  47. element v periodnem sistemu in že dolgo cenjena plemenita kovina. Čeprav je bolj pogosto od zlata, je srebro manj dostopno kot naravna kovina. Poleg nakita se srebro uporablja za sončne zbiralnike, ogledala, čiščenje vode ipd. Njegove spojine se uporabljajo kot razkužila in mikrobiocidi, zato se dodaja se povojem, oblogam za rane in medicinskim instrumentom. Srebrne Preglove plakete so za uspeh na državnem kemijskem tekmovanju, ki je 7. maja potekalo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani prejeli Gregor Parazajda (1. letnik), Viljem Golež (2. letnik) in Iza Škrtič (3. letnik).

Zlato je sorazmerno redek element in plemenita kovina, ki se skozi vso zgodovino uporablja za namene umetnosti, izdelovanje nakita in kot plačilno sredstvo. Njegova mehkoba in gnetljivost ter nereaktivnost in zelo dobra električna prevodnost sta razlog za širok namen uporabe. Želja po osvojitvi zlatega odličja je gonilna sila vsakega tekmovanja. Taka bo ostala tudi naša želja za naslednje leto.

Iskrene čestitke vsem stotim dijakom in petim udeležencem državnega tekmovanja, ki so sodelovali in pokazali kemijsko znanje. Dobitnikom plaket gre pohvala za izkazano odlično znanje in želja, da se drugo leto spet potegujemo za zlato.

 

Profesorice kemije