MEPI Sanjske koze preplezale Menino in Čreto

MEPI Sanjske koze preplezale Menino in Čreto

Končno smo dočakali prvo pokoronsko MEPI odpravo, za srebrno kvalifikacijsko so poskrbele Anja, Gaja,  Maja in Neža - Sanjske koze. Zadnje počitniške dneve so preživele same v prostranih gozdovih in pašnikih med prelazom Črnivec in planinami nad Vranskim. Podrto drevje na poti jih ni zmotilo, niti občasno pršenje dežja. Pogumno in navdušeno so se dvigale in spuščale do končnega cilja in zraven vestno beležile nesnago, s katero je človek okrnil naravo ter odnesle s seboj, kar se je dalo do najbližje ekološke točke.

1.DAN

Že samo štart je pravi podvig, ker je toliko vse opreme in postopkov preverjanja. Pravi MEPI izziv je ponudila že prva etapa, saj je umanjkal delček poti in se je bilo treba znajti med robidovjem. Hoja dol gor dol je polnimi nahrbtniki še kako naporna in pot do planine Travnik dolga in strma. Ob poteh pa kar precej smeti, mali avto odpad. Koze so se utaborile blizu Doma na Menini planini, kjer jim je nočni veter dodobra prepihal sinuse.

2.DAN

Kmalu po štartu so se spopadle s hojo po azimutu, ki ni povzročala težav. Sledil je zahteven spust po zaraščenem terenu do Rovta pod Menino planino. Taborile so na lepi razgledni točki na Slopih na parceli blizu vikenda z dovoljenjem prijaznega lastnika.

3. DAN

Do Srobotnega je napredovanje oviralo precej podrtih dreves na poti. Vendarle so prepešačile v Savinjsko regijo. Vransko je čisto blizu. Za finale jih je pričakala strma Čreta in nato še peš spust po kolesarski stezi do vasi Jelše. Kolesarji so ravno čistili stezo in se niso mogli načuditi, zakaj se je potrebno tako naprezati gor-dol, sem-tja, če bi lahko šle skoraj naravnost.

Dekleta so s podvigom, ki so ga opravile z odliko, brez pritoževanja in na srečo brez večjih težav pripravile veselje sebi in domačim, še posebej pa mentorjem spremljevalcem prof. Klemenčiču, prof. Juhartu, prof. Zormanovi in prof. Mrakovi in vsem na šoli. Naredile so veliko koristnega za naravo.
 

Poročilo o pobranih smeteh na odpravi
 

Čestitke in še veliko takih uspehov.

 

 

Galerija – Srebrna MEPI odprava Menina planina

MEPI Sanjske koze preplezale Menino in Čreto
MEPI Sanjske koze preplezale Menino in Čreto
Na galerijo »