Jerca in Ana Marija sta novi MEPI zlatnici

Jerca in Ana Marija sta novi MEPI zlatnici

Vam povem zgodbo? O radovednih, trmastih, pogumnih, včasih tudi malce naivnih ljudeh. O mepijevcih. O junakih, ki so prvi korak v neznano naredili sami in potem še nešteto. Na tej poti ni časa za postanek in dvome. Mepijevci pišejo svoje zgodbe, ki so prežete s skritimi avanturami, iskrenostjo in intimo.

Prva septembrska sobota 2021 je bila za MEPI skupnost GSŠRM svečan, prazničen dan. Po večkratnem koronskem prelaganju se je v večernem zgodovinskem ambientu Celjskega gradu odvila 7. slavnostna podelitev Zlatih MEPI priznanj. Posebno težo je dogodku dala prisotnost častnega pokrovitelja MEPIja predsednika države Boruta Pahorja, ki se je slikal posebej z vsakim prejemnikom in se ob koncu zadržal na druženju s povabljenimi gosti. Za našo šolo je bila to tretja podelitev, na kateri smo bili zastopani z nagrajenci. Vseh 6 pustolovskih odprav in vsa 4 izbrana področja na bronasti, srebrni in zlati stopnji sta poleg rednega šolskega dela kot radovedni, trmasti, pogumni, iskreni, včasih tudi naivni mepijevki uspeli spisati svojo MEPI zgodbo:
 

Jerca Šuštar iz gimnazijskega programa in

Ana Marija Loboda iz programa predšolska vzgoja

Jerca: MEPI mi pomeni eno lepših, polnejših in najbolj izzivalnih izkušenj. Zame je bil pravo potovanje s kopico norih doživetij, prek katerih sem lahko bolje spoznala samo sebe. MEPI me je postavljal pred vedno nove preizkušnje, ki so mi pomagale premagati strah pred neznanim in me spodbudile k sprejemanju novih izzivov. Naučil me je vztrajnosti, delovanja v skupini, medsebojne pomoči in improvizacije – življenjskih veščin, ki v vsaki situaciji pridejo prav. Razkril mi je pomen in moč ekipnega duha. Na poti sem srečala izjemne ljudi in z njimi stkala prijateljske vezi, za katere si upam trditi, da bodo za vedno ostale sklenjene. MEPIju sem hvaležna za vsa brezpotja, izzive in prigode, ki so me in me še vedno osebnostjo oblikujejo.

Ana Marija: Od pridružitve MEPI-ju sem se naučila in doživela ogromno lepih stvari, za katere sem zelo hvaležna. V spominu mi bodo najbolj ostale odprave po čudovitih pokrajinah, ki smo jih prehodili s prijatelji.  Poti so bile dolge in naporne, kljub temu pa polne veselja, želje po novih doživetjih, občudovanja narave in lastne vzdržljivosti med hojo z velikimi, težkimi nahrbtniki.
 

Podelitve sta se udeležila še koordinator MEPIja na šoli Janez Klemenčič in naš novi ravnatelj dr. Branislav Rauter, ki je v prvem delu skupaj z ravnatelji, gospodarstveniki, MEPI zlatnicami in njihovimi starši sodeloval v izobraževalni delavnici 7 vidikov MEPIja. ki jo je organiziral Nacionalni urad. Janez Klemenčič se je v tem času neformalno družil z drugimi izvajalci MEPIja in se preizkusil v starinskih športih. Ob tej priložnosti se posebej zahvaljujemo naši prejšnji ravnateljici Bernardi Trstenjak za vso podporo programu v času njenega mandata.

Celjski grad kot mesto podelitve ni bil izbran naključno. Celje je najmlajša MEPI celica, ki je ob finančni podpori občinskih struktur uspela veliko mladih pripeljati do Zlatega priznanja.

Dogodek so na zavidljivo visoki ravni izpeljale MEPI šole ob podpori Nacionalnega urada. Kulturni program se je začel, ko se je spuščal mrak s harfistko Ajo, ki je izvedla skladbo Impromptu. V MEPI zgodbah sta bila kot vzor med drugimi izpostavljena pisateljica in popotnica Alma Karlin in fotograf Josip Pelikan. V naslednji glasbeni točki sta Tina in Lovro zapela Objem na vrhu sveta, ki je posvečena prvima zakoncema na Mt. Everestu Andreju in Mariji Štremfelj, častnima gostoma prireditve. Še posebej pa sta nas na koncu zažgala Simona in Jernej iz cirkuško ognjene skupine žonglerjev Čupakabra s predstavo Argonavti, ki je v popolni temi izgledala veličastno – mepijevsko.

Sledilo je druženje, klepetanje, fotografiranje s predsednikom, vodstvom MEPIja, izvajalci, nastopajočimi, nagrajenci, starši in obvezno kulinarično razvajanje, ki se je zavleklo pozno v noč. Ostaja nam kopica lepih spominov za prihajajoča leta.

Ko neko stvar doživljamo, se nam zdi vse tako veliko, ko pa se ozremo nazaj, je vse tako majhno. Čeprav, zlato MEPI priznanje nikakor ni majhna stvar. To lahko potrdi vsak od 153 letošnjih prejemnikov. Prihodnosti se nam ni treba bati in lahko pride že sedaj, saj imamo zlate mepijevce.

Galerija Zlati mepijevki Jerca in Ana Marija