Znanost pod senikom

Znanost pod senikom

Tradicionalni tabor GSŠRM v okviru priprav na maturo pri fiziki in biologiji v Kamniški Bistrici smo ponovno uspešno izpeljali v drugem tednu novega šolskega leta. V lepem vremenu in v naročju Kamniških planin smo kljub covidnemu času med druženjem in rekreacijo zadovoljni usvajali nova znanja ter opravili še eksperimentalne vaje za biologijo in fiziko.

 

Prijetno vreme nam je omogočilo loviti drobne živali v zraku, na tleh in vodi. Nekatere živali pa so se nam pridružile kar same. Obsijane s soncem, ki je poudarilo njihove vzorce in barve, so nas povsem očarale. Tisto, česar nismo videli z očmi, so nam razkrili mikroskopi. Dijakom ni bilo odveč v sončnem vremenu teči po progi, da bi jim izmerili krvni tlak in sladkor ter pH telesnih tekočin pred in po telesnem naporu. Nekaterim dijakom smo določili še njihovo krvno skupino. Zanimala nas je tudi kvaliteta vode Kamniške Bistrice. S pomočjo ekokovčkov smo ugotovili, da je voda kljub bližini izvira že onesnažena.

 

Z merjenjem naravnega radioaktivnega ozadja smo izgubili strah pred sevanjem, ki smo mu nenehno izpostavljeni. Izvor sevanja so tudi izbruhi protuberanc na površju Sonca, nekatere smo lahko opazovali s tekeskopi. Sledili smo še sončevim pegam in tako tudi vrtenju Sonca. Svetlobne žarke smo izkoristili za prikaz loma, odboja in popolnega odboja svetlobe, na katerem temelji uporaba optičnih vlaken. Zabavno je bilo s termometrom določati hitrost zvoka in relativno vlažnost, z metrom meriti čase, z uro pa določiti Zemljin gravitacijski pospešek. Časa je bilo dovolj tudi za sestavljanje električnih vezij.

 

Največjo vrednost tabora pa nam vsakokrat predstavljajo obiski predavateljev in zelo uspešnih nekdanjih dijakov naše šole. Počaščeni smo bili, da se nam je tokrat pridružil tehnični direktor mednarodno priznanega družinskega podjetja Lotrič Metrology, gospod Primož Hafner. Predstavil nam je pomembnost natančnih merjenj na mnogih področjih, športu, trgovini, medicini, tehnologiji, ipd., za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Všeč nam je slogan podjetja: Z meroslovnimi rešitvami dajemo pospešek razvoju. Mi merimo, vi rastete. Več o podjetju lahko preberete na naslovu www.lotric.si.

 

Pridružila sta se nam tudi dva nekdanja dijaka, ki sta s svojim znanjem že presegla svoje profesorje, na kar smo profesorji seveda silno ponosni. Andraž Dolar je magister profesor biologije ter magister molekulske in funkcionalne biologije, ravno zaključuje doktorat. Je nepogrešljiv član naše ekipe že vrsto let, vodil pa nas je pri mikroskopiranju dihalnega sistema nevretenčarjev. Gašper Tonin je v sredo, ko se nam je pridružil, ravno diplomiral in postal diplomirani literarni komparativist in diplomirani slovenist, za kar mu iskreno čestitamo. Hkrati je tudi študent petega letnika medicine. Predstavil je razvoj cepiv in prednosti cepljenja proti mnogim hudim nalezljivim boleznim. Nektere med njimi smo prav s cepljenjem praktično izkoreninili.

 

Veseli smo, da nas je tabor znova obogatil, upamo pa, da bomo v naslednjem letu lahko na seniku tudi prespali in skozi teleskope občudovali vedno zanimivo nočno nebo.

Galerija – Znanost pod senikom

Znanost pod senikom
Znanost pod senikom
Na galerijo »